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See these olive trees?

por Miguel Pires, em 06.06.10

 

The Slow Lane' e 'Portugal Old, New and Undiscovered' são duas reportagens sobre Portugal publicadas, há dias (em datas diferentes), no New York Times.  A primeira, de John Bowe é sobre o Alentejo. Já a segunda, muito mais interessante, recai sobre o Porto e a região do Douro. Sem tiques sobranceiros, nem retratos pitorescos tirados à pressão, Frank Bruni (que foi chefe dos críticos gastronómicos do jornal entre 2004 e 2009) faz um bom retrato da sua passagem pela região. É um retrato de quem vem de fora e vê numa perspectiva diferente. Na verdade Bruni limita-se a ser 'apenas' um bom repórter que procura histórias e ângulos que fogem ao óbvio. E fá-lo com uma escrita irritantemente cativante...

 

“SEE these olive trees?” said Celso Pereira as his pickup truck slalomed down a road flanked by thousands of them, their pale, pointy leaves glistening faintly, their limbs wretched and magnificent with age. “They make the most wonderful olive oil.” “And those orange trees?” he added, pointing to a small grove. They brimmed with bright, ripening fruit. “The oranges are amazing.”

The tiny restaurant ahead? “Phenomenal,” he said. The dark soil in the vineyard to the left? Incomparable. It wasn’t thickly accented English he spoke so much as the language of local pride — exultant and, truth be told, hyperbolic. I had tasted the olive oil: lovely, not life-changing. And the oranges: perfectly fine.

But there was one soaring superlative with which I couldn’t quibble. “This drive,” he said as the truck dropped like a roller coaster into the valley below. “It is the most beautiful, no?”

Yes. Oh yes. And that heady conviction had only a little to do with the wines that Mr. Pereira, a vintner in this enchanted region of northern Portugal, had just had me sample.

 

(ler o texto integral, aqui)

 

Foto: Lonnie Schlein  (The New York Times)

 

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publicado às 03:03



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